Czym jest rosół kolagenowy?
Rosół kolagenowy to nic innego jak rosół z kości. Do jego przygotowania nie używa się mięsa, jedynie kości zwierzęcych. Różni się również czasem gotowania – rosół kolagenowy gotuje się 3 lub 4 razy dłużej, by wydobyć z kości jak najwięcej wartości odżywczych.
Jakie są właściwości rosołu kolagenowego?
Rosół kolagenowy to remedium na ból stawów. Za sprawą dobroczynnych właściwości odżywczych pozyskanych z kostek, zabezpiecza układ kostno-stawowy przed stanami zapalnymi. Jest również polecany na problemy z trawieniem. Wspiera leczenie refluksów oraz zgagi i wspomaga trawienie.
Jak przygotować rosół kolagenowy?
Składniki:
– 3 kilogramy kości zwierzęcych
– warzywa: 3 marchewki, 2 pietruszki, 1 seler i 1 cebula
– 4 liście laurowe – 4 ziarna ziela angielskiego – sól
Przygotowanie:
1. Kości przepłucz w zimnej wodzie. Przełóż do garnka i zalej 2 litrami wody.
2. Umyj warzywa, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze części. Tak przygotowane dorzuć do garnka.
3. Do całości dodaj ziele angielskie oraz liście laurowe.
4. Gotuj bulion przez około 6 godzin na małym ogniu.
5. Po 5 godzinach gotowania dodaj sól oraz czosnek.
6. Gdy rosół będzie gotowy, przecedź go oraz rozlej do szklanych słoików. Gdy tak przygotowany bulion wystygnie, jego konsystencja zmieni się na gęstą i galaretowatą.
Aby w pełni wykorzystać właściwości rosołu kolagenowego, należy spożywać go regularnie. Zalecana ilość dziennego spożycia to 1 szklanka. Pierwszych efektów kuracji tak sporządzonym rosołem można spodziewać się już po 7 dniach. Nie tylko poprawi się nasze samopoczucie, lecz nasza odporność znacznie wzrośnie. Również wygląd włosów, skóry i paznokci znacznie się poprawi.