Trzymanie gąbki do mycia naczyń w lodówce wydaje się absurdalnym pomysłem. Okazuje się jednak, że taka praktyka przynosi wiele niespodziewanych korzyści. Oto 3 zalety trzymania gąbki w lodówce:

1. Wspaniale pochłania wilgoć

Dzięki swojej budowie i właściwościom gąbka do mycia naczyń doskonale pochłania wilgoć. Umieszczona na półkach lodówki, zapobiegnie gromadzeniu się wody na produktach spożywczych, opóźniając ich gnicie i psucie się.

UWAGA: Do lodówki wkładamy tylko nową, czystą i suchą gąbkę.

2. Eliminuje przykry zapach

Gąbka pochłonie również nieprzyjemny zapach, jaki wytwarzają niektóre trzymane w lodówce produkty. Jeżeli w Twojej lodówce wiecznie nieprzyjemnie pachnie i nie umiesz temu zaradzić – to rozwiązanie jest właśnie dla Ciebie!

3. Nadaje się do wielokrotnego użytku

Jeżeli gąbka trzymana w lodówce nasiąknie wodą i zapachem, należy ją wymienić. Co ważne, takiej gąbki nie musisz wyrzucać. Wystarczy ją wyprać i wysuszyć. Można to zrobić namaczając ją w occie, wkładając ją do zmywarki lub po prostu do pralki. Po wysuszeniu będzie ponownie nadawała się do użycia.

Ten domowy sposób może być zaskakujący, lecz przynosi spektakularne efekty. Wypróbuj i przekonaj się, jak wiele może zdziałać mała i niepozorna gąbka do mycia naczyń.

Zobacz inne artykuły z kategorii kuchnia